Projectomschrijving

[rev_slider kloostergaarde]

Vaste plantenborders

Aan de Hertmerweg in Zenderen ligt de Kloostergaarde. De Kloostergaarde draagt sinds 2009 deze naam maar zal bij veel mensen nog bekend zijn als sortimentstuin van de voormalige middelbare tuinbouwschool in Zenderen. Bakker & Kobessen is in opdracht van de gemeente Borne begonnen met het opnieuw samenstellen en aanleggen van de vaste plantenborders in het hart van de tuin. De borders laten een dwarsdoorsnede van het huidige sortiment aan vaste planten zien. Populaire en nieuwe soorten, maar ook onbekende soorten en soorten en cultivars die misschien wat in de vergetelheid zijn geraakt omdat ze momenteel niet meer zo in de mode zijn. De reeds aanwezige volgroeide hagen en beeldbepalende bomen zorgen voor een perfecte achtergrond, waardoor de borders optimaal tot hun recht komen.

Voormalige Sortimentstuin in ere hersteld

De tuin is niet louter een plantenverzameling maar het is vooral ook de opzet dat er mooie en inspirerende combinaties te zien zijn. Bij de sortimentskeuze voor de borders ligt het accent op de wat robuustere soorten: vaste planten die een aantal jaren goed moeten groeien, zonder dat er gescheurd of veel vervangen moet worden. Het is wat dat betreft ook een leerzame proeftuin.

Grote border

De grote cirkelvormige border is verdeeld in verschillende (kleur)thema’s die geleidelijk in elkaar overlopen. Vertrekpunt daarbij was de reeds aanwezige basisbeplanting. In het breedste bordergedeelte, dicht bij het terras, is veel gewerkt met bladcontrasten. Aangrenzend ligt een border met het accent op grijsblad en pasteltinten. Dan volgt een border met veel vlammende kleuren. De schaduwborder die daarop volgt heeft een droog schaduwgedeelte en een gedeelte met een meer zonnige ligging en meer vochthoudende grond. Het was een grote uitdaging om voor deze verschillende omstandigheden een goed samenhangend beplantingsplan te maken. Deze schaduwborder met vrij veel kleur gaat over in een bordergedeelte met overwegend witbloeiende schaduwplanten. Dit gedeelte sluit weer aan op de grote border met bladcontrasten en zo is de cirkel weer rond.

Een aantal nieuwe heesters en bomen ondersteunt verder de beplanting jaarrond.

Binnenkort zal ook de prachtige oude rotstuin in ere worden hersteld met een nieuw sortiment rotsplanten, passend in de unieke sfeer.
In de tuin is theehuis de Karmeliet gevestigd. Het theehuis heeft een heerlijk terras met uitzicht op de tuin. De tuin is van dinsdag t/m zondag te bezoeken. De toegang is vrij.